‘Wervelend Wonen’

Woonhuis Mathon is gelegen aan de Hoofdmanweg in Etten-Leur in de wijk de Schoenmakershoek. De opgave voor deze woning was een compact en toch speelse ruimtelijkheid te krijgen voor een gezin met vijf kinderen. Een onderdeel van het programma van eisen was centraal gelegen op de begane grond: een speelruimte voor de kinderen. Uiteindelijk is de centrale speelruimte het uitgangspunt geweest van het ontwerp. Rondom de speelruimte zijn de ‘functionele’ ruimten geschakeld zoals koken, slapen, zitten en badderen. De centrale ruimte staat in verbinding met buiten via een daklicht en ruimtelijk met een overloop op de verdieping. De voornaamste bewegingen van activiteiten rondom het wonen spelen zich in de omliggende ruimten af. De centrale plek vormt op speelse wijze een rustpunt in het drukke bestaan van alledag voor een gezin met vijf kinderen. Naar de gevel toe is de werveling van het gezinsleven vertaald in horizontale raampartijen die op verschillende hoogten zijn aangebracht. Hierdoor kunnen de kinderen in hun groeiende levensfasen op verschillende manieren naar buiten kijken. Het hoofdvolume bestaat uit twee delen die ontstaan door verticale glaspartijen welke de entree vormt aan de voorzijde en aan de achterzijde ruim daglicht biedt aan de woonkamer en de ouderlijke slaapkamer op de verdieping.

< Terug naar alle projecten