HANG LOOSE | WERELDWIJD

De hangwoning is een conceptgedachte voor wereldwijd wonen. De woning is als maquette met rapid-prototyping (3D printer) gemaakt in een schaal 1:100. Middels een digitaal geconfigureerde tool waarin een toekomstig bewoner zijn leefruimten kan aangeven ontstaat een vorm. De vormen van de  verschillende lamellen kunnen met een 3D printer worden uitgeprint. In verticale zin worden staalkabels aangebracht die nodig zijn om de lamellen boven elkaar te rangschikken en tot de benodigde ophangpunten te komen. Door de verschillende vormen ontstaat er een stabiel volume.

De lamellen creëren intern door de verschillende vormen een zitplek, een kookplek en/of een trap welke aansluiten op het leefpatroon van de betreffende bewoner. De woning kan wereldwijd op verschillende plekken worden opgehangen. Hierbij zijn bijvoorbeeld plekken als onder bruggen, casco’s van kantoorgebouwen bewoonbare plekken geworden die door bewoners zelf worden vorm gegeven. Zoals een rups op iedere overhangende (veilige) plek een kokon spint om tijdelijk te wonen. Wanneer de betreffende bewoner een andere woning wil of op een andere plek wil wonen wordt het kunststof omgesmolten en opnieuw gebruikt.

Het idee speelt in op de wens van individuen om (relatief eenvoudig) een eigen woning te creëeren, op plekken die onbewoonbaar lijken, geïnspireerd op een natuurlijk mechanisme: beschermd en ‘vrij’ leven.

Met een eerste verkenning is tot een conceptmaquette gekomen ontstaan uit het winnen van een prijsvraag. Om de studie concreet te maken ontstaan er veel praktische vraagstukken over hoe de woning te betreden? hoe en waar te maken? maar ook technische, functionele en ethische vraagstukken. Het idee is in eerste instantie bedoelt om de gedachte te prikkelen en na te blijven denk over wonen, hoe we leven en of dit anders kan?

 

 

< Terug naar alle projecten